Om Brf Fyrskeppet

Namnet Kärrtorp härstammar från ett torp 1790. Torpet, som bar namnet ”Kärrtorpet”, byggdes om 1895 och finns faktiskt fortfarande att beskåda strax väster om Kärrtorps centrum, mittemot Skarpnäcks nya skola. Området som nu är stadsdelen Kärrtorp tillhörde tidigare egendomen Hammarby, som förr tillhörde Nacka.      

Efter ett köp 1930 blev så Hammarby en del av Stockholm stad, tillsammans med Kärrtorp. 1959 gick det att läsa om det snart färdigställda Kärrtorps centrum i marsnumret av Skarpnäcks församlingsblad. Här kunde man läsa om varuhus med barservering, biograf med den senaste filmerna och ett medborgarhus med särskilda ungdomslokaler. Allt detta lovades snart vara på plats så snart centrumet stod färdigbyggt.

Strax innan hade det öppnats för tunnelbanetrafik: stationen öppnade den 19 november 1958, 5,5 kilometer från Slussen. Mellan åren 1946 och 1952 pågick bostadsbyggandet i Kärrtorp för fullt. Mellan 1949 och 1950 pågick bygget av de flerbostadshus som idag utgör Brf Fyrskeppet. Bygget utfördes av Riksbyggen.

 Nytorps gärde har en betydligt äldre nedtecknad historia som sträcker sig till järnåldern, då det fanns boplatser och gravfält här. Namnet Nytorp kommer från ett torp, Nytorp, som låg där det nuvarande Nytorpsbadet. Torpet revs 1951 för att ge plats åt sommarglada badare.

1961 öppnade Biograf Reflexen i Kärrtorps centrum med 437 sittplatser, under en tid då biograferna i innerstan gick dåligt. Många år senare, 1966, byggdes Kärrtorps IP som än idag är en livlig plats med gott om plats för idrottande unga och gamla. 1977 stängde SF biografen, men den visade sig vara seglivad. Skarpnäcks kulturkommitté tog över driften och byggde om till en kombinerad bio/teater. Då blev också bion en hemvist för Turteatern, som idag finns i närheten. 1986 tog filmklubben Skarpnäcks filmstudio över driften. Och 2006 genomfördes en stor renovering – den gamla välkända bioskylten finns på plats.

Så ett viktigt årtal för oss här i Brf Fyrskeppet. Föreningen som kom att bli Brf Fyrskeppet bildades 2007, efter att husen sedan bygget 1949 varit hyresrätter. Det här året startades också en interimstyrelse för en kommande ombildning. En konsult påbörjade matchen med M2-Fastigheter samtidigt som dåvarande styrelsen koncentrerade sig på en intresseenkät för att se hur många som kan tänka sig att bilda en bostadsrättsförening. Resultatet blev en aning svalare än vad man hoppats på, men fullt tillräckligt för att gå vidare med en ombildning. Det svala intresset kan ha berott på den då rådande djupa lågkonjunkturen.

 Resultatet då blev - ingenting, trots hårda försök att ombilda. Inte heller M2-gruppen var särskilt intresserade av att sälja. Men så 2009/2010 startades en ny interimstyrelse. Denna gång valdes en annan ombildningskonsult som fick ta matchen med M2:s ägare och konsulter.

2010 skiljde sig en aning från 2007 då man nu förhandlade man om halva området, alltså kvarteren Falsterbo och Barsebäck. En annan viktig del i affären var att denna gång var det M2-Fastigheter som var initiativtagare och helt plötsligt ville sälja. Åtta månader senare den 22:a november 2010 gick styrelsen till banken och genomförde köpet. Här är vi nu, och fortsätter att skriva historia i Kärrtorp.

Se filmen om oss